Rymliga vackra "Vingården" anno 1901 med ca 4 m till tak och sekelskiftesdetaljer

 • Kulla Gunnarstorpsvägen 152
 • Hittarp - Helsingborg
 • 600+147 kvm
 • 13 rum & 2 kök
 • 11 000 000 kr /Bud
 • Hittarp - Helsingborg
 • 600+147 kvm
 • 11 000 000 kr /Bud
Beskrivning

Vackra och rymliga Vingården anno 1901 med sina fantastiska originaldetaljer som ca 2,20 m höga spröjsade fönster med härligt ljusinsläpp, pardörrar och fina golvtiljor för att nämna något och inte minst takhöjden om ca 4 m ger en skön rymd i de stora rummen. Huvudbyggnaden med boarea 600 kvm har flera rum i rejäla i storlekar som vardagsrum, salong och hela ca 100 kvm stor matsal, dessa rum var tidigare klassrum. Fastigheten har nämligen varit skola för barnen på pampiga Kulla Gunnartops Slott som ligger i naturreservatet på andra sidan vägen och i en av salongerna har svarta tavlan bevarats som minne från forna dagar.

Idag är här både eget boende och bedrivs verksamhet i form av Bed & Breakfast och det finns två småhus för gästers sovrum och för gästers faciliteter som kök, tvätt, badrum och bastu. Poolhus med bar finns också och nedanför ligger poolen med saltvatten. Av huvudbyggnadens boarea har ca 67 kvm gjorts om till 2-rums lägenhet med egen ingång, resterande ca 533 kvm används främst som privatbostad men huvudbyggnadens ytan kan likväl delas till åtminstone tre lägenheter med egna ingångar. Önskas hela huvudbyggnaden för eget boende öppnas endast en idag låst dörr till lägenheten och lägenheten integreras med övriga bostaden. Det är endast kreativiteten som sätter gränserna för möjligheterna med Vingården, boende och egen verksamhet passar ypperligt liksom att fortsatt bedriva Bed & Breakfast t ex.

Vingården som fastigheten heter har postadress Domsten men ligger betydligt närmare och precis vid gränsen till Hittarp och med ca ca 750 m till strand och bad i Öresund. I grannområdet Laröd finns bl a två bra skolor (klass 1-9 samt förskolor) och mataffär finns också. Här finns även mer slottsmiljö med Sofiero Slott med  trevliga och populära evenemang. Till Helsingborgs innerstad är det ca 15 min med bil och bussar går frekvent (ca 4 ggr/tim).

Trots namnet på fastigheten har här inte funnits större odlingar av vindruvor som skördats till vin men det finns flera vingårdar i alldeles i närheten som producerar vin så klimat för odling av skånskt vin är gynnsamt. Kanske göra vingård av Vingården med liten odling på den ca 8 178 kvm stora tomten? Vildvin växer åtminstone på huvudbyggnadens fasad (och är egentliga anledningen till namnet) vilket är charmigt och ger olika vackra utseenden av fasaden beroende av årstid.

Driftkostnaden bestående av uppvärmning med jordvärme, vatten och avlopp, el samt renhållning uppgår till ca 102 000 och inkl försäkring, fiber med bredband och TV-utbud samt sotning till ca 133 600 kr/år. Ägarna har idag en intäkt genom uthyrning av lägenheten om 67 kvm i huvudbyggnaden om ca 72 000 kr/år (hyrs ut för 6-7 000 kr/mån med en månads uppsägningstid) och genom Bed & Breakfast ca 100 000 kr/år vilket ger en årlig intäkt på ca 172 000 kr/år.

 

Planlösning

- Huvudbyggnad

Entrévåning

HALL med tegelgolv och tre fönster i två olika väderstreck samt fungerande järnkamin (Qvesarum). Trappa upp till övervåning samt pardörrar till vardagsrum och matsal och över ytterdörrarna (också är pardörrar) är överljus. Huvudingången sker via veranda med uteplats och under tak.

VARDAGSRUM med plankgolv lackat i mönster och bröstpanel på väggar samt två fönster och pardörrar till hall och till salong. Här finns den gamla skoltavlan kvar på ena väggen.

SALONG med lackat plankgolv, väggmålning och två fönster samt pardörrar till vardagsrum.

KÖK MED MATPLATS med schackrutigt linoleumgolv och i köksdel kaklade väggar. Köksinredning från Kvänum med gasspis Ilva, fläktkåpa, diskmaskin och kyl och frys i fullhöjd. Tre fönster i två olika väderstreck och utgång till tambur med dörr till stort trädäck.

SERVERINGSGÅNG med lackat plankgolv med lucka i golv till vinkällare. Fönster.

MATSAL med målat plankgolv och fyra fönster. Rummet är delbart vilket gjorts med motsvarande intilliggande rum som delats till vardagsrum och salong. Här är plats för många sittande och stora sällskap.

ALLRUM med fiskbensmönstrat parkettgolv och tre fönster i två olika vädersteck.

KONTOR med plankgolv och med platsbyggda bokhyllor i mahogny. Fönster i två väderstreck.

BADRUM med klinkergolv och halvkaklade väggar. Handfat, wc och duschkabin.

TVÄTT OCH TOALETT med klinkergolv och kaklade väggar. Handfat, wc ,tvättmaskin samt arbetsbänk med vask.

HALL med klinkergolv och med ytterligare en ingång till huvudbyggnaden (finns tre).

INRE HALL med lackat plankgolv och trappa upp till övervåning.

- Övervåning

INRE HALL med lackat plankgolv och synliga bjälkar i tak samt trappa ned till entrévåning och utgång till balkong. Ingång till sidovind och lucka till vind.

VARDAGSRUM med lackat plankgolv och öppet upp i taknock med synliga takbjälkar. Tre fönster i olika höjd och med halvrund överdel samt ingångar till två sidovindar. Rummet var tidigare gymnastiksalen i skolan (som kuriosa kan nämnas att en nedplockad ribbstol finns kvar, möjlig användning vid gym i rummet).

SOVRUM med lackat plankgolv och tre fönster med olika höjd och rundad karm. Ingång till två sidovindar.

SOVRUM med heltäckningsmatta och synliga takbjälkar. Ingång till sidovind.

SOVRUM med lackat plankgolv.

SOVRUM med parkettgolv och två fönster. Ingång till två sidovindar med fönster.

ALLRUM med betsat plankgolv och fönster i takkupa.

KLÄDKAMMARE med trägolv och garderober utefter två väggar. Rummet är genomgångsrum till ett av badrummen.

BADRUM med klinkergolv och kaklade väggar. Badrumskommod med handfat, dusch med duschdörrar samt badkar och wc.

BADRUM med klinkergolv och kaklade väggar. Badrumskommod med handfat, handdukstork och dusch med duschdörrar.

TOALETT med klinkergolv och delvis kaklade väggar. Handfat och wc.

- Lägenhet (ca 67 kvm) i huvudbyggnad med egen ingång

HALL med klinkergolv, arbetsbänk med vask samt tvättmaskin. Trappa upp till övervåning och trappa ned till källare. Ingång till lägenheten via parytterdörrar med överljus (alt inifrån privatbostaden via dörr i trapphall ).

KÖK MED MATPLATS med lackat plankgolv. Köksinredning från Kvänum med vitvaror som spishäll, inbyggnadsugn, fläktkåpa, kyl/frys samt vedspis (funktion okänd). Vid takkupa med fönster med halvrund överdel finns diskho och diskmaskin.

VARDAGSRUM med lackat plankgolv och fönster med halvrund överdel i takkupa. Bakom garderob finns dörr till övriga huvudbyggnaden som kan öppnas om lägenheten ska ingå i privatbostaden.

SOVRUM med lackat plankgolv och två fönster med halvrund överdel.

BADRUM med klinkergolv och kaklade väggar. Badrumskommod med handfat, dusch med duschdörrar samt wc.

KLÄDKAMMARE / FÖRRÅD med linoleummatta.

- Källarvåning

Två källare finns med bra takhöjd och utrymmena används till största del för förvaring (och vinkällare).

 

Småhus 1

Ett fristående hus med area ca 60 kvm med tre sovrum varav två rum har toalett och handfat. Samtliga har egna ingångar och fönster. Rummen används f n till Bed & Breakfast.

 

Småhus 2

Ett fristående hus med area ca 50 kvm med fyra rum varav ett enklare kök med matplats, ett badrum med dusch, handfat, toalett och vedeldad bastu, en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare samt ett förråd för utemöbler, gräsklippare etc.

 

Pool och poolhus

Pool 9 x 5 m (2015) med saltvatten (kan konverteras tillbaka till klor) och poolhus om ca 30 kvm med bar och sällskapsyta för matbord samt med skjutdörrar till poolområdet.

 

Parkering

Rymlig carport (2013) för två bilar och med vedförråd. El indragen med huvudsäkring 50 A vilket möjliggör snabbladdning av elbil. Carporten är byggd i trä och har papptak.

 

Tomt

Stor tomt om 8 187 kvm med grusplan på framsidan med flaggsång. På sidorna och baksida av huvubyggnaden finns gräsmatta, buskar träd och blommor och på baksidan poolområde och stort trädäck bl a.

 

Utförda renoveringar i korthet fr o m år 2009 - 2020

- År 2009 - 2011:

Ny värmepump IVT 26 kW med 3 slingor à 450 m för jordvärme.

Komplettering av vattenburna värmesystemet med nya element med termostater och nya rördragningar till utrymmen utan tidigare vattenburen värme.

Ny dränering runt huvudbyggnad.

All el ny, utbytt eller renoverad och med nya elcentraler (1 huvudcentral, 3 undercentraler)

Isolering av övervåningens tak i huvudbyggnaden med ekofiber och nytt innertak med glasfiber. Isolering av väggar mot kattvindar.

Skorstenar (3 st varav en används) renoverade och kompletterade med utvändiga plåthuvar. Takstegar monterade.

Samtliga häng- och stuprännor utbytta och kompletterade.

Nytt kök från Kvänum med stenbänkskivor, ILVE gasspis 120 cm bred (2009) och köksfläkt (2009), diskmaskin (2015) samt kyl och frys i fullhöjd (2014). Gastuber utomhus.

Renovering av badrum och tvättstuga (kakel, klinker och inredning) varav 5 badrum och tvättstuga i huvudbyggnad samt 1 badrum i lägenheten. Utfört av certifierat företag.

Installation av ny järnkamin från Qvesarum.

Alla golv och trappa slipade och målade/lackade. Nytt klinkergolv i skafferi/utgång och i lilla hallen.

Alla ytskikt invändigt ommålade.

En av skolsalarna om ca 100 kvm delades till två rum.

Två nya ytterdörrrar i teak från Qvesarum. Ytterpardörrar i original har renoverats och används invändigt.

Ny carport i trä med papptak för 2 bilar med vedförråd. El indragen med huvudsäkring på 50 A vilket möjliggör snabbladdning av elbil.

Ny järngrind och delvis nytt staket mot gata.

Omfattande trädgårdsanläggningar som bl a nya stenläggningar, ny gräsmatta och nya rabatter samt flertal trädfällningar.

Installation av larm från Securitas.

Installation av extra tjocka isolerglas innanför originalfönstren i flertalet rum (årtal osäkert).

Småhus 2 totalrenoverades, endast tegelväggar bibehölls. Ny betongplatta under golven och isolering, väggar isolerades och nytt papptak och isolering. El och vatten installerades.

-  År 2013:

Lägenheten om 67 kvm i huvudbyggnaden renoverades med nytt kök med spishäll, kyl/frys och diskmaskin. Den gamla vedspisen bibehölls som utsmyckning. Vägg med dörr mot resterande huvudbyggnad ljud- och brandisolerades (går lätt att öppna upp).

 - År 2015:

Pool omgjord till fyrkantig 9 x 5 m med ny isolering och liner samt ny träbeläggning och stenläggning runt om.

Installation av utedusch.

- År 2016:

Flaggstång original i trä ommålad.

 - År 2018:

Saltvattensystem till pool (tidigare klor).

 - År 2019:

Vindskivor med plåtar på gavlar och fönsterkupor utbytta eller renoverade och därefter målade.

Nytt poohus om ca 30 kvm.

- År 2020:

Installation av fiber (stadsnätet).

I övrigt har byggnaderna löpande renoverats.

 

Detaljplan

Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område men inom område av riksintresse för kulturmiljövården, enligt 3 kap 6 § miljöbalken. Följande motivering anges i riksantikvarieämbetet beslut från 1997: ”Slottslandskap kring Kulla Gunnarstorps slott med monumental helhetsverkan och rikt inslag av fornlämningar, bevarat väg- och hägnadssystem i det forna Kulla Fälad med flera gårdsanläggningar samt kyrkby vid ett vägmöte med karaktäristiska bebyggelsefunktioner som tydligt visar på en kyrkbys betydelse i det äldre agrarsamhället.”

Fullständig beskrivning
Fakta
 • Adress:
  Kulla Gunnarstorpsvägen 152,
  254 78 Domsten
 • Pris:
  11 000 000 kr
 • Tillträde:
  Enligt överenskommelse
 • Fast.beteckning:
  KULLA GUNNARSTORP 1:2
 • Boarea:
  600 Kvm
 • Biarea:
  147 Kvm
 • Tomtarea:
  8178 Kvm
 • Antal rum:
  13 rum & 2 kök
 • Byggnadsår:
  1901
 • Byggnadstyp:
  1,5 planshus med delvis källare
 • Kommun:
  Helsingborg
 • Område:
  Hittarp - Helsingborg
 • Församling:
  Allerum
 • Fasad:
  Tegel
 • Tak:
  Enkupiga tegelpannor
 • Plåtarbete:
  Plåt
 • Stomme:
  Tegel
 • Bjälklag:
  Trä
 • Grundläggning:
  Två källare och torpargrund
 • Grundmur:
  Sten
 • Murstock:
  Murad (3 st)
 • Fönster:
  1- och 2-glas med isolerglas innanför
 • Ventilation:
  Självdrag (mekanisk i badrum)
 • Tv- och internetutbud:
  Fiber
 • Uppvärmning:
  Jordvärme (IVT 26 kW)
 • Vatten och avlopp:
  Vatten kommunalt via Kulla Gunnartorps Slott, avlopp 3-kammarbrunn med infiltrationsbädd
 • Ägandeform:
  Friköpt - Småhus
 • Taxeringsvärde
 • Totalt:
  5 958 000 kr
 • Byggnad:
  5 200 000 kr
 • Tomt:
  758 000 kr
 • År:
  2018
 • Kod:
  220
 • Driftkostnader
 • Värme:
  6 992 kr/mån
 • Vatten/Avlopp:
  1 058 kr/mån
 • Renhållning:
  450 kr/mån
 • Totalt:
  8 500 kr/mån
 • Kommentar:
  Driftkostnaden avser samtliga tre byggnader och fördelningen är ca 50% privatbostad (i huvudbyggnad), ca 30% två småhus (Bed/ Breakfast) och ca 20% uthyrd lägenhet (i huvudbyggnad). I V/A-kostnaden ingår förbrukning med 2 700 kr/år och 10 000 kr/år för avloppstömning. Tillkommande kostnader är försäkring, sotning och fiber. Nuvarande ägares intäkter: Uthyrning lägenhet ca 72 000 kr/år och Bed & Breakfast ca 100 000 kr/år.
 • Inteckningar
 • Totalt:
  5 250 000 kr
 • Fördelat på:
  6 pantbrev
Mer fakta
Intresseanmälan

Logga in eller fyll i dina uppgifter nedan

användarvillkoren
Laddar

Sälj med Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Funderar du på att sälja din bostad? Fyll i dina uppgifter här så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

användarvillkoren
Du kanske även är intresserad av

Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.