"By Sockenstuga" anno 1864 - ett drömprojekt

 • Byås 8
 • By Kyrkby
 • 523+115 kvm
 • 10 rum och kök
 • 3 400 000 kr eller bud
 • By Kyrkby
 • 523+115 kvm
 • 3 400 000 kr eller bud
 • Såld
 • Såld
Beskrivning

Ett drömprojekt – en unik chans att skapa en bostad i en drygt 500 kvm stor gedigen byggnad anno 1864, ombyggd 1929. ”By Sockenstuga”, tidigare Skolhuset, är belägen precis intill vackra, nyrenoverade kyrkan i By Kyrkby i södra Dalarna. Sockenstugan har nyligen knoppats av ifrån kyrkans ägo och är nu under förvandling till bostad av ett handlingskraftigt, kunnigt ungt par som påbörjat en omfattande renovering. De önskar nu att någon annan tar över projektet och gör färdigt Sockenstugan till en bostad med hög livskvalité och med historiens vingslag nära i alla rum. 

”Kärt barn har många namn”. Vi har nu äran att förmedla By Sockenstuga eller By Skolhus som även varit byggnadens namn genom historien. Välkommen på bokade visningar på Nationaldagen den 6 juni. På visningen bjuds på fika, räkna med att visningen tar ca en timme att upplevas. Vi rekommenderar även en utflykt och promenad i området kring By Kyrkby som är betagande vackert. By Kyrkby är bördigt och grönt och vattnet är närvarande när man kör igenom omgivningarna. Kossorna betar redan det vår-gröna gräset och man blir lockad att lägga i en kanot och paddla på det slingrande vattendraget som leder genom byarna. By Kyrka är också mycket väl värd ett besök om den är öppen.

 

Historiken

Skolhuset stod färdigt 1864. Historien berättar att det var ett gediget bygge med gråstens-väggar i källaren tjocka som fästningsmurar. Allt material kom från orten, järn och slaggsten från närliggande Rosse hytta samt timmer från böndernas skogar. Socknens bönder och arbetare byggde om det till Sockenstugan tillsammans år 1929. Övre planet inreddes med ekstavs parkett och trapphus i kalksten som fortfarande är intakt. Konstnären Carl Larsson skall ha inspirerat till målerier inuti Sockenstugan.

Här fanns planer för att inrymma både skolbarn och barnmorska. Under åren som gick nyttjades skolhuset både av Sparbanken och socknens kommunala liv. Källaren tjänade under denna tid som bankvalv. Här inrymdes även by telefonstation. En trappa upp i byggnaden hade man sockenstuga med plats för 300 personer. Under efterkrigstiden inrymdes distriktssköterska, post, bank och bibliotek. Sockenstugan var bygdens mittpunkt i många år.

1992 skänkte Avesta kommun Sockenstugan till By församling, därmed förvandlades verksamheten till församlingshem och pastors-expedition. Vid den här tiden tillkom en hiss och en större invändig renovering genomfördes.

(Information hämtad ur ”By Sockengille 2015 årgång XLI)

 

Nuvarande ägare

Ellinor och Anderas har bott här sedan 2015 och de är de första som använder byggnaden som bostad. De köpte de Sockenstugan av kyrkan efter deras långa innehav och påbörjade det gedigna arbetet – drömprojektet – med att omvandla Sockenstugan till bostad. Med varsam, kunnig hand har paret kommit en lång bit på väg i renovering och ombyggnation men mycket återstår. Det säljer du byggnaden med sina pågående projekt och flyttar vidare. I denna beskrivning önskar vi förmedla säljarens tankar och idéer för hur Sockenstugan blir en bostad med hög livskvalité.

 

INTERIÖR

Entréplan

Dubbla dörrar leder in till vindfång och ytterligare glasat dörr par till trapphuset. I entrén planeras kapprum för ytterkläder samt en mindre gäst-wc. Det mesta är förberett.

Köket är nyrenoverat 2020 och färdigt, ett vackert stort rum som nu när bostadens hjärta.  Säljaren har tagit fram timmerväggen som nu är trä-ren och ger köket karaktär. Köksluckor från Järfälla kök i ljus gräddig ton. Mitt i köket ståtar en köks ö med liten ho och förvaring under bänkytan samt tre sittplatser. Vid ena fönstret en bred diskho i stål, infälld i bänkskivan av oljad ek. Inbyggd diskmaskin från Siemens, två stycken kyl/frys-skåp i rostfritt, Siemens. Vin-kylunder bänk från mQuvée med två zoner och hyllor i ek. Spis från Smeg med induktionshäll med fem zoner och dubbla ugnar. Rostfri fläktkåpa från Fjäråskupan specialbeställd med extra djup. Nyskapad öppen spis med braskamin. Vitmålat tak med infällda spotlights. Innanför köket finns utrymme för skafferi och köksentré. Tre nya radiatorer i köket bakom köksskåpen. Kökskranar från Mora och diskhoar från DecoSteel. Nyinsatt braskamin från Jötul med sidoglas in mot matsalen. I kök och skafferi ligger ny ekparkett på golvet. Nytt kalkstensgolv i korridorer och in anslutning till köket. 

Med vy mot åkrarna finns tre rum i fil under renovering. Det ena rummet är tänkt som ett bibliotek, därefter följer matsalen – båda med nyslipad stavparkett i ek med ram. Ett dörrparti med dubbla glasdörrar är nyupptaget i väggen mellan rummen för ökat ljus-insläpp. Därefter följer en större sal. I andra änden av entréplanet har säljaren iordningställt en tvättstuga med trinett och tvättmaskin. I denna del av entréplanet finns ingången till hissen samt två rum som är tänkta att bli gästrum.

 

Övre plan

Vackert, ståtligt trapphus leder upp till övre planet från entrén. Trappa i kalksten från 1929 och nymålade väggar 2021.

Övervåningen är byggd 1929 och ska nu förvandlas till boende. Nuvarande ägare har tänkt dela av salen till ett större sovrum samt ett generöst vardagsrum. 

I stora salen ligger lackad stavparkett i ek och det är djupa, vackra fönsternischer. Salen har delvis snedtak med 3.25 m takhöjd som mest och på väggarna finns äldre väggmålningar och förhöjd sockel med väggpanel.

Övriga ytor i övre planet består av ett större rum som idag används som arbetsrum, ett hörnrum med flera fönster och vacker utsikt över bygden. Här ligger parkettgolv och fasta väggskåp. Rummet intill var f.d. köket och är nu under renovering till ett badrum. Tvärs över gången finns två sovrum i fil, tankar finns på att separera dessa genom att flytta dörren på det ena rummet. Det ena rummet är ett hörnrum med utsikt över åkrarna intill fastigheten. Linoleum golv samt vitmålade väggar. Här finns en separat gäst-wc samt duschrum med plastgolv och målade väg på väggen. Wc, tvättställ samt duschkabin.

I denna ände av övre planet finns trapphus ned till källarplanet samt vindstrappan.

 

Källarplan

Källarplanet har tre nedgångar; en inifrån och två från trädgården. Pannrummet är rymligt och där finns värmepumpen till jordvärmen från ca 2013 (NIBE). Oljetank och oljebrännare finns kvar i källaren men används inte för närvarande. En påkostad styr/regler-enhet (2021) finns för att styra värmen. Nyligen har man knoppat av kyrkans värmetillförsel från anläggningen och upprättat servitut till servisen som går under vägen till jordvärme-slingorna i åkern. Pannrummet har nymålad ytterdörr och nytt kodlås.

Enligt säljaren ska det vara möjligt, och lämpligt att i framtiden även koppla styrning av ventilationen i samma enhet. Det finns en väl utvecklad ftx – från/tilluft anläggning i byggnaden för värmeåtervinning för bättre energihållning. Nuvarande ägare har kostat på nya motorer (2016) till anläggningen. Här finns även en kalk-av härdare för det kommunala vattnet (2020).

Från andra sidan byggnaden kommer man ned i källarplanet via trappa som leder till tre större rum med mycket goda förvaringsmöjligheter.

Med trappa från salen inne i entréplanet leder tredje nedgången ned till källaren invändigt. Där finns också förvaringsmöjligheter, säljaren har haft planer på att göra vinkällare.

 

Trädgården

När fastigheten var i kyrkans äga så bestod större delar av trädgården av asfalt och parkeringsplats. Säljaren har lagt många timmar på att försöka göra om tomten till trädgård. De har börjat med att stänga en infart och istället skapa en belyst allé med träd som i framtiden ska leda till en rund uppfart för ankommande besökare. Arbetet med detta är påbörjat. Säljaren har skisser på hur de har tänkt och förmedlar det gärna till en köpare.

Mot grannarna i väster växer en stor, underbart doftande syrenhäck och mot kyrkan finns en nyplanterad tuja-häck. Säljaren har också planerat en del växter  och två äppelträd, de har också påbörjat arbetet med att anlägga gräsytor för att återskapa en trädgård. Ny flaggstång står nu framför huset. Säljaren har idéer om en friggebod på tomtgräns mot kyrkan (lov finns muntligen) samt om att bygga ett garage.

Som kuriosa kan nämnas att mitt i gräsmattan står en granit-påle som länge fungerat som samlingspunkt för att resa Midsommarstången. Nu är det  förberett för el och vatten dit. 

 

Övrigt

Säljaren uppger att det verkar möjligt att koppla på ytterligare eldstäder på befintliga skorstenspipor. Kanske både i blivande vardagsrum i övre planet samt i blivande badrum i samma plan. Det kan även fungera i de blivande gästrummen i entréplan.

Säljaren känner inte till någon K-märkning av byggnaden. Tilläggas kan att det finns stavparkett i ek under plastmattorna i byggnaden. 

Fastigheten är mätt för radon och värdet var något förhöjt i källaren. Det finns en påbörjad fläkt anläggning för att åtgärda med den är inte färdigställd. Säljaren har en offert om för åtgärden.

Fiber finns ny-indraget och kabeln går längs med den nyanlagda allén. Fiber levereras till en för byn gemensam anläggning. Till fastigheten hör en jordkällare. 

Säljaren berättar att klockstapeln på Sockenstugans tak är tom för närvarande men de tror att det kan gå att finna en på auktion eller likande för att återställa funktionen. 

Fastigheten säljes med friskrivningsklausul för dolda fel. 

 

Välkommen!

 

Servitut

Nyttjanderätt, Last
3, 2005-02-16

Avtalsservitut, Last
2, 1994-10-26

Avtalsservitut, Last
1, 1993-09-20

Avtalsservitut va-ledning, Last
20-IM2-94/8422 - 1

Avtalsservitut transformatorhus mm, Last
20-IM2-93/9036 - 1

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, värde: 943 000 kr
Mark, värde: 202 000 kr
Summavärde: 1 145 000 kr

Taxeringsår: 2018
Byggår: 1864
Värdeår: 1929

Renoveringar

Ventilation ca 1990. Isolering tak ca 1995. Nya takpannor och ytterligare värmeisolering av taket 2005. Värmepump för jordvärme ny 2013. FTX med värmeåtervinning.

Tilläggsisolerad vind. Där säljaren utfört sin renovering så är det nya avlopp- och vattenstammar till kök och tvättstuga och ned till källarens blivande wc i entrén. Elen är också bytt där det är nyrenoverat.

Fornlämning

Fornlämning
Akt: L2001:1064
Registrerat: 2006-09-12

Naturvårdsbestämmelse

Vattenskyddsområde
Akt: 2084-P211
Beslutsdatum: 2003-10-10
Senaste ändring:

Fullständig beskrivning
Fakta
 • Adress:
  Byås 8,
  774 99 By kyrkby
 • Pris:
  3 400 000 kr
 • Tillträde:
  Efter överenskommelse
 • Fast.beteckning:
  NORRBYN 4:6
 • Tomtarea:
  4273 Kvm
 • Boarea:
  523 Kvm
 • Biarea:
  115 Kvm
 • Antal rum:
  10 rum och kök
 • Antal sovrum:
  3 till 4
 • Byggnadsår:
  1864
 • Byggnadsår kommentar:
  Ombyggd 1929
 • Byggnadstyp:
  Tvåplanshus med hel källare
 • Kommun:
  Avesta
 • Område:
  By Kyrkby
 • Fasad:
  Puts
 • Tak:
  Tegel
 • Plåtarbete:
  Lackerad plåt/koppar
 • Stomme:
  Betong
 • Bjälklag:
  Betong
 • Grundmur:
  Sten
 • Fönster:
  2-glas
 • Ventilation:
  Mekanisk till- och frånluft (FTX)
 • Tv- och internetutbud:
  Fiber via Telia
 • Uppvärmning:
  Jordvärme (2013)
 • Vatten och avlopp:
  Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
 • Ägandeform:
  Friköpt - Småhus
 • Energideklaration
 • Energiklass:
 • Taxeringsvärde
 • Totalt:
  1 145 000 kr
 • Byggnad:
  943 000 kr
 • Tomt:
  202 000 kr
 • År:
  2018
 • Kod:
  220
 • Driftkostnader
 • El:
  5 500 kr/mån
 • Vatten/Avlopp:
  540 kr/mån
 • Sotning:
  37 kr/mån
 • Renhållning:
  189 kr/mån
 • Försäkring:
  851 kr/mån
 • Totalt:
  7 117 kr/mån
 • Kommentar:
  Larm Verisure 6.568 kr/år Bredband/TV Telia 5.128 kr/år
 • Servitut
 • Typ:
  Avtalsservitut transformatorhus mm
  Avtalsservitut va-ledning
  Avtalsservitut
  Avtalsservitut
  Nyttjanderätt
 • Inteckningar
 • Totalt:
  1 870 000 kr
 • Fördelat på:
  2 pantbrev
Mer fakta
Kartor och ritningar
Entré planÖvre planKällarplan
Ansvarig mäklare
Karta

Sälj med Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Funderar du på att sälja din bostad? Fyll i dina uppgifter här så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

användarvillkoren
Du kanske även är intresserad av

Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.