Hotell Siljanstrand
En kväll i juli. Tänk att jag fick uppleva det skira kvällsljuset och solnedgången på gården. Säljaren hade berättat om det magiska ljuset och efter regntunga skyar under hela dagen så sprack det slutligen upp mot kvällningen. Nere vid Siljans strand vajade mjölkört och älggräs sakta i den svaga vinden. Små stilla vågor rörde sig saktmodigt in mot stranden. Dagens sista solstrålar lyste varmt på gårdens alla fastigheter och förändrade deras kulör till varmare mättnad. Jag betraktade kvällens skönhet lutandes mot en av de knuttimrade byggnaderna. Såg laven ned mot syllen under huset och gräset som vajade tillsammans med rödklöver på ett av sedumtaken. Här har många suttit i hundratals år före mig. Blickat ut över Siljan och de dishöjda bergen i horisonten på andra sidan sjön. Doft av schersmin. Ett par passerar förbi hand i hand på väg ned till kiosken vid båtklubben för en glass. Några barn kastar boll, fortfarande blöta i håret efter bad. Här är gott att vara tänkte jag.
Välkommen till en vacker gård med anor från 1300-talet. Jag sitter i skrivande stund och betraktar Siljanstrand´s historia i olika skrifter. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an försäljningen av Siljanstrand. Jag försöker i ord och bild beskriva vad om möter en kund som besöker Siljanstrand och Tällberg. Bäst görs det naturligtvis genom ett besök.
Försäljningen:
Enbart fastigheten är till försäljning, ingenting av verksamheten som varit nedlagd en längre tid. Säljaren kommer därmed inte heller tillhandahålla några tidigare intäkter eller kostnader för tidigare verksamhet. Naturligtvis kommer driftkostnader att redovisas. Det är ett dödsbo (aktiebolag) som säljer och vi kommer att använda oss av en friskrivningsklausul mot dolda fel.
Planlösning:
Fastigheten är uppdelad i fem olika markområden, se under Dokument och Flikar. Till samma ägare hör även den fristående fastigheten – villan Sjögattu 43 på andra sidan vägen ned mot Siljan. Denna är byggd enligt regler från Detaljplan ”Söder om Siljan” som du också finner under Dokument och Flikar. Bilder och information om villan finns på separat objektsflik på Hemnet under Villor samt på vår hemsida www.skeppsholmen.se under Villor.
Denna detaljplan täcker även över ett markområde ovanför Sjögattu 43 på ca 1 ha. Det är ett mycket vackert markområde med svag sluttning ned mot Siljan och öppet soligt läge gränsande till skog. På marken finns en större äldre knuttimrad byggnad.
Hotell Siljanstrand består av ca 20 olika byggnader alla i dala-stil och de flesta knut-timrade.
Ni finner Huvudbyggnad i vinkel i tre plan inklusive källare. På fastigheten finns Bykrogen med ett övre plan med festvåning, flera fristående hus innehållande hotellrum samt en mängd olika förvaringsutrymmen och loft. Flertalet härbren där vatten och avlopps samt el är framdraget för framtida användning som hotellrum eller liknande. Det finns en dansbana med tillhörande hus med indragen el och vatten. Huset är flyttat och renoverat.
Vidare stor carport för ca 6 bilar. Se mer på bilder för att bilda dig en uppfattning om mängden av byggnader.
I huvudbyggnad finns till exempel helt källarplan med omklädningsrum och dusch separat för kvinnor och män med gemensam bastu. Vidare nytt, nästan oanvänt fullutrustat personalkök. Tvättstuga med separat entré. Pannrum med bergvärme- och pellets-anläggning samt delar av den omfattande ventilationsanläggningen. Förvaring samt flera gäst-wc samt handikapptoalett.
I huvudbyggnaden finns i entréplanet toaletter och hotellrum, även i plan 1. Det är fem generösa rum med ljus inredning och helkaklade badrum med bubbelbakar samt vackra snickerier. Flera rum har magisk utsikt över Siljan. Här finner man även ett mycket vackert välbevarat rum fyllt av historik och dala-inventarier. Nästan som en installation eller ett muséum. Vidare in i stora förvaringsutrymmen samt konferenslokal med dörrar ut i entréplan. I vinkelbyggnaden ytterligare större umgängesytor (75 personer) i äldre stil samt mindre kök och rum med ventilationsanläggning.
I den före detta kaffestugan som nu är rejält ombyggd finns den så kallade ”Bykrogen” i två plan. I entréplanet öppen spis samt plats för ca 40 gäster. Bar och restaurangkök samt gäst-wc. Trappa upp till en festvåning för ca 30 sittande gäster med utgång till terrass med vy över Siljan samt en del under tak. Ljudanläggning. För överblick över restaurangköket se bilder, där finns även nytt kylrum samt omkläd för personal.
Ytterligare hotellrum i olika sidobyggnader, några med tillgänglighet genom trappa utifrån. Mitt intryck är att hotellrummen är väl tilltagna och välbyggda med gedigna material.
På marken finns även en klockstapel, en mini-golfbana samt en boule-bana. Gott om parkeringsmöjligheter, några även med motor-värmar-uttag. Se även reception och vaktmästeri samt valv för dokument och annat.
Vid Siljans strand finns brygga och båthus tillhörande gården Siljanstrand, men på samfälld mark.
Se gärna separat beskrivning av tillhörande villa med adress Sjögattu 43 som säljes av samma ägare.
Teknik:
Uppvärmning genom bergvärme (2014), pellets (2014) samt solceller. Försäkrat via Gensidige. Elförsörjning via Dalakraft/Dalaenergi. Bredband genom fiber från IT-system i Dalarna gemensamt för Tällberg. Energideklaration beställd. Flertalet eldstäder, alla utan anmärkning. Brandbesiktning utförd. Larm endast i Bygkrogen. Kommunalt vatten och avlopp. Handikapp-hiss finns vid huvudbyggnadens entré.
Om Tällberg:
Om man slår upp ordet Tällberg finner man:
”Tällberg är en by och tätort i Leksands kommun i Dalarna, vid Siljan mellan Leksand och Rättvik. Tällbergs by är ursprungligen en bondby med rötter i medeltiden, men utvecklades från början av 1900-talet till en besöks- och turistort”
”Varje hotell har sin egen karaktär och historia, samtliga med restauranger och boende av hög klass”
”Tällberg ligger mycket naturskönt i sluttningen ned mot Siljans sydöstra strand mellan Leksand och Rättvik. Alla hus och byggnader är byggda av trä och de flesta är timmerhus. Tällbergs by har drygt 250 bofasta personer, men inte mindre än åtta hotell och en camping. I byn finns dessutom flera hantverkare, keramikverkstad, hemslöjd och gallerier. Här finns också Holens Hembygdsgård tidigare Gustaf Ankarcronas hem där man sommartid kan gå guidade visningar och fika. Vandringsleder leder fram till naturreservaten Nybodalen och Digerberget.”
Se mer på https://www.visitdalarna.se/tallberg-0 samt på Tällbergs officiella hemsida https://tallbergsby.se/
Här finns ca åtta hotellanläggningar för att bemöta det stora strömmande intresset för byn och bygden.
I Tällberg finns mat och dryck, naturupplevelser och magiska vyer - allt i absolut närhet till Siljan. Ta del av dala-historiken genom hemslöjd och hantverk, musik och event. Tällberg anses lika vackert året om!
Hitta till Tällberg:
Tällberg når man lätt med bil, tåg, buss eller flyg. Byn är belägen ca 260 km nordväst om Stockholm. Tåg, SJ eller Tåg i Bergslagen, trafikerar Tällbergs station många gånger per dag. Tågresan Stockholm – Tällberg tar drygt tre timmar. Närmaste flygplatser är Mora flygplats (60 km) och Dala Airport i Borlänge (55 km).
Med bil
Om du reser söderifrån åker du snabbast via Enköping. Följ sedan riksväg 70 mot Mora, förbi Sala, Borlänge och Leksand. Omkring 12 km efter Leksand tar du av till vänster mot Tällberg. Följ skyltarna cirka 4 km och du är framme. Reser du istället norrifrån via Mora följer du riksväg 70 mot Leksand och tar av till höger ca 12 km efter Rättvik mot Tällberg.
Med tåg
Intercitytåg eller Tåg i Bergslagen är bra alternativ till att ta bilen. Intercity-tågen (från Stockholm) går via Arlanda och stannar på Tällbergs station. Resan tar drygt tre timmar. Åker du från Mora är restiden cirka 40 minuter. Tåg i Bergslagen har avgångar från hela Dalarna, vilka angör Tällbergs station. Vi hämtar er gärna på stationen, kontakta ditt hotell.
Med flyg
Den närmsta flygplatsen för inrikesflyg är Dala Airport som ligger i Borlänge, drygt fem mil söder om Tällberg. Mora flygplats ligger sex mil norr om Tällberg. Med tåg eller buss kan du enkelt ta dig vidare till Tällberg.
Adress:
Sjögattu 37, 793 70 Tällberg
Område:
Tällberg
Kommun:
Leksand
Pris:
25 000 000 kr/bud
Ägandeform:
Kommersiell fastighet - Friköpt
Fast.beteckning:
LAKNÄS 18:29
Byggnadstyp:
Hotell
Uppvärmning:
Bergvärme/pellets/solseller
Eldstad:
Öppen spisar
Tv- och internetutbud:
Fiber
Fasad:
Timrad
Tak:
Tegel
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Ventilation:
Mekanisk till- och frånluft (FTX)
Vatten och avlopp:
Kommunalt V/A
Allmänt skick:
Gott
Försäkring, fullvärde:
Ja
Storlek
Tomtarea:
48 431 kvm
Driftskostnader
El:
9 650 kr/mån
Vatten/Avlopp:
892 kr/mån
Sotning:
100 kr/mån
Samfällighet:
200 kr/mån
Renhållning:
242 kr/mån
Försäkring:
9 083 kr/mån
Driftskostnader totalt:
20 167 kr/mån
Taxeringsvärde
Totalt:
5 021 000 kr
Byggnad:
3 730 000 kr
Tomt:
1 291 000 kr
År:
2019
Taxeringskod:
322
Total fastighetsskatt/-avgift:
50 210 kr
Energi
Energistatus:
Beställd
Servitut
Typ:
Officialservitut väg, Officialservitut väg, Ledningsrätt vatten och avlopp, Ledningsrätt vatten och avlopp
Inteckningar
Totalt:
2 510 000 kr
Pantbrev, antal:
7