Vallmon vajar och ett fasanpar promenerar sakta i hästarnas hage precis intill Lokstallet. Det är en strålande dag med klarblå himmel och en ljum bris smiter runt knuten. Äppelblommen har blivit till äppelkart och gårdar jag passerar står i full blom. Alla lamm är födda och diar sina betande mödrar i solgassande hagar.
Efter en knapp timmes färd från Visby rullar jag in i mysiga Hablingbo och ser det gula rapsfältet till höger. Inbjudande skyltar om gotländskt hantverk och keramik står i vägkanten och jag passerar en gårdsbutik med vår-primörer och ägg till salu. Ett crêperi och en vingård, alla tecken på en levande bygd. Jag får inte glömma att handla innan jag åker hem.
Vägen in till Lokstallet passerar genuina Magazin1 B&B som huserar i en stor faluröd lada med ett stort hägn av klätterhortensia på fasaden. Det är ingen väg egentligen utan två hjulspår i gräset som passerar grannen i G: a Stationshuset. Grannen med hästarna.
Väl inne vid Lokstallet öppnar naturen upp sig till ett öppet landskap med skyddande tallskog som inramning på sidorna och öppen åkermark rakt fram. Villan är lugnt och avskilt belägen på plana gräsytor och möter betraktaren med strama linjer i mjukt rött tegel mot svart sockel och tak. Ett boende helt utan insyn eller förbipasserande.
Jag går igenom glasdörrarna, och möts av en tuff industrikänsla, en läcker enkelhet och smakfull inredning. Solen strilar in genom spröjsade rundade fönster och jag fångas av den grå färgskalan mot vitlaserat trä och svartmålad betong. Lokstallet nu förvandlat till ett unikt drömboende för den som söker något originellt. Genomgående en tilltalande enkelhet och charm.
Historik
Lokstallet byggdes 1923 och var en del av Sydvästra Gotlands Järnväg som var en smalspårig järnväg på Gotland som omfattade en 27 km lång sträckning från Hablingbo via Levide till Klintehamn, där vidare förbindelse fanns till Roma. Behovet att underlätta transporten av sockerbetor till sockerbruket i Roma var ett huvudmotiv för banans anläggande, men banan fyllde även en väsentlig funktion för persontrafiken. Provisorisk trafik startade i augusti 1923 och banan öppnades för allmän trafik den 7 juli 1924.
På grund av ekonomiska svårigheter uppgick företaget i Klintehamn-Roma Järnvägsaktiebolag med statlig hjälp 1927 och rälsbuss infördes för person-trafiken. Svenska staten köpte 1947 Klintehamn-Roma Järnvägs-aktiebolag och sammanförde de kvarvarande gotländska bolagen i det då statliga bolaget Gotlands Järnväg. 1953 lades persontrafiken lades ned, men järnvägen utnyttjades ytterligare några år under betkampanjerna men banan lades slutligen ner 1955. Rälsen revs upp 1958. Sedan järnvägen lades ner på 40-talet användes huset som ammunitionsförråd för militären under många år.
Nutid
Lokstallet köptes loss runt 2010 av en kalkstensfabrikör i Burgsvik som började renovera villan. Renoveringen togs därefter över av en annan köpare som nuvarande ägare i sin tur köpte av. Säljarfamiljen bor här nu 6:e sommaren med tre små barn, men flyttar nu till större hus i Ljugarn.
Idag består denna originella bostad av en stor öppen umgängesyta med fri takhöjd och glasade dörrar ut till uteplats i betong. Inbjudande lantkök i enkel stil med plåt och betong och kamin som kan upplevas från både kök och vardagsrum/matrum. I entréplanet finns också ett sovrum med förvaring samt ett duschrum helt klätt i kalksten. Lokstallet har i markplan målat betonggolv och putsade väggar i grå ton samt vackra höga fönstersmygar med spröjsade fönster. Trappa upp till loftet med två öppna sovutrymmen med plats för dubbelsängar.
Bostaden har ett trädgårdsförråd med ingång från utsidan.
Renoveringar
Renoveringsmässigt har säljaren tagit vid en påbörjad renovering som tidigare ägare initierat och de har gjort följande under sitt innehav:
Grötlingbo snickeri har byggt köksskåp och monterat dessa (2017)
Luftvärmepump insatt (2018)
Terrass byggd (2017)
Dränering runt hela huset omgjord (2021)
Lagt om gruset runt huset (2021)
Skälsö arkitekter ritat trappa och staket uppe på loftet och byggt detta (2017)
Satt in kamin och byggt skorsten invändigt (2017)
Ny diskmaskin (2021)
Ny spis (2022)
Huset sockel nymålad (2023)
SÄLJARFAMILJENS SMULTRONSTÄLLEN:
Badplatser:
Närmast ligger Nisseviken. Där finns en supertrevlig restaurang på stranden som är väldigt populär. De har en hemsida med öppettider och information.
Kvarnåkershamn ligger ca en mil norrut och är en lugnare strand utan servering med fin utsikt över Karlsöarna.
Finare stränder längre bort är bland annat Austre invid Holmhällar där det finns ett stort Raukområde, Burgsvik, Djupvik, Tofta och östra kusten exempelvis Ljugarn, Herta och Sjaustre.
Det kan vara värt att anpassa badställen efter vind och vattentemperatur. (GEAB har en väl uppdaterad hemsida med vattentemperaturer. Kan skilja sig väldigt mycket mellan de olika stränderna)
Det finns två närliggande insjöar med friskt och rent vatten. Dels vid Lojsta slott strax norr om Hemse, dels Sigvalde träsk nära Etelhem.
Handla:
- Hemse är södra Gotlands epicentrum. Här finns allt från mataffärer (både Ica och Coop), systembolag, järnaffär, bensinstation med mera. Hit går också flera busslinjer till/från Visby.
- I Havdhem finns en liten men välsorterad Ica som också säljer lokala grönsaker. Bredvid Ica-affären finns också en återvinningsstation.
- Margus (ca 100 m mot Burgsvik på väg 140) säljer färska grönsaker, ägg från trakten och hjortkött samt svenska kräftor.
Runtom Hablingbo finns gårdsförsäljningar av både ägg och färska grönsaker, titta efter skyltar längs vägen eftersom det varierar under säsongen vad som säljs.
På vägen mellan Hablingbo och Hemse ligger Stenstugu som säljer grönsaker och vid T-korsningen vid 142:an om man köra rakt fram i stället för att svänga vänster mot Hemse finns en gård med jättebra ägg.
Lammskinn finns jättefina från Härdarve Gård som ligger strax utanför Havdhem. De sålde sina lammskinn till GAD-butiken i Visby, men de säljs billigare på plats på gården. De säljer även egenproducerade mjöler, kött och oljor. De har en facebook-sida med öppettider. Utbudet kan variera.
Längs med vägen till Härdarve gård säljs det honung.
Restauranger:
- På gångavstånd ligger Magazin1. Pelle och Fania heter ägarna. Restaurangen har inte öppet alla dagar så bra att kolla innan. Deras frukost är väldigt trevlig och de tar gärna emot frukostgäster om man hör av sig innan.
- Hablingbo Creperie ligger 2 km bort längs med väg 140 mot Visby. Creperiet är känt över hela ön och det är ofta fullbokat. På gården säljer Åsa Lindström sin keramik.
- Gula hönan i Ronehamn. Fantastisk avsmakningsmeny. Serverar endast mat odlade på egen gård. De har även öppnat en liten picanteria med enklare mat.
- Grå gåsen i Burgsvik där ”Så mycket bättre” spelas in.
- I Burgsviks hamn har även Guldkaggen by Allegrine öppnat.
- I Silte (ca 7 min norrut mot Kvarnåkershamn) finns Snausarve ölbryggeri som har pub och pizzeria.
- Hotell Stelor Västergarn. Boutiquehotell och restaurang har en del roliga gästspel av kända kockar. Även konserter under sommaren.
- Hotell Djupvik. Fint hotell och restaurang i Djupvik med fantastisk utsikt över Karlsöarna. (Missa inte att köra Ekstakusten om ni åker hit, väldigt vacker väg längs med vattnet)
- I Sproge (ca 10 min norrut) ligger ännu en pizzeria Babbolina (ej provat)
- Ethelhems krukmakeri serverar vedugnspizzabuffe onsdagar och lördagar
Keramik:
- Etelhem är ett keramik-kollektiv med ca 20 olika keramiker.
- I Hablingbo säljer förutom Åsa Lindström (Creperiet) även Charlotte Karlsson sin keramik.
- C Jensen keramik och LAB Visby håller till snett mittemot Creperiet och säljer både keramik, kläder och inredning.
Övriga utflyktsmål:
Hoburgen och Holmhällar
Körsbärsgården. Museum och restaurang på väg ut mot Holmhällar. De har även konstkurser för barn på somrarna.
Ekstakusten
Stora Karlsö (båt från Klintehamn)
Fyren i Näs
Museum Lars Jonsson i Vamlingbo
Ljugarn och östra Gotland
Russparken i Lojsta Hed
Bottarve Museigård (stor lekplats utanför)